Fædre undgår sex-snak med deres børn

Forældrene er generelt for dårlige til at tale om sex med deres børn. Og børnene hører i stigende grad første gang om sex i skolen, skriver Søndagsavisen.

Syv ud af ti drenge og halvdelen af alle piger vokser op i et hjem, hvor der ikke tales om sex. Til sammenligning var der i 1989 under halvdelen af de unge, der ikke fik talt om sex med mor og far.

Fædre er dårligst til at informere om sex
En meningsmåling, som Interresearch har foretaget for Søndagsavisen, viser, at under tre procent af børnene har fået en sex-snak fra deres far, mens godt tolv procent fik den snak fra deres mor.

Christian Graugaard, som er læge og formand for Sex & Samfund, er ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen.

“Jeg synes i høj grad, at fædrene skal se at komme på banen og gøre op med de kulturelle forestillinger om mænd som følelsesmæssige analfabeter”, siger han og forklarer, at der i generationer har hersket en opfattelse af, at kvinder fra naturens side er bedre rustede til at tackle den slags delikate emner. Derfor må drenge ofte tage til takke med mors version.

“Vi ser jo en enorm efterspørgsel hos teenagedrenge, som sulter efter et troværdigt maskulint modspil”, siger Christian Graugaard.

Som i øvrigt mener, at de blufærdige fædre går glip af en gylden chance for at knytte bånd til deres drenge.

“Man kan kalde det et tovejs-tabu. De unge savner modspil fra far, men de tør ikke bringe det på banen, fordi de ikke vil krænke hans blufærdighed. Og far tør heller ikke bringe det på banen, fordi han er bange for at trampe ind over sønnens grænser. Dermed fastholder de hinanden i en gensidig tavshed, og det er ærgerligt”, siger han og opfordrer fædrene til at være mindre forkrampede.

“Vær jer selv. Vær åbne, lydhøre og troværdige. Lad være med at spille hvidkitlede eksperter, for det har drengene nok af i deres hverdag. Det er ikke fakta, de savner. De savner et følelsesmæssigt modspil – en far, der er til stede”.

Skolens og samfundets opgave
I folkeskolen er der lovpligtig seksualundervisning, hvor børnene bliver informeret om sex. Men her er der ikke tale om personlige samtaler om sex, som trods alt har det bedst hjemme i familien, mener Helle Koldsø, som er sexolog.

“Mange forældre kredser om emnet som katten om den varme grød, og de ender med at lade skolerne tage den snak”, siger Helle Koldsø videre.

Denne tendens, at forældrene mener at det er skolens og samfundets opgave, at give deres børn en sex-snak, kender de også til hos Sex & Samfund.

“Forældrene forlader sig mere og mere på, at det er skolens og samfundets opgave at informere deres børn om sex,” siger Charlotte Wilken­ Jensen fra gynækologisk obstetrik på Amtssygehuset Roskilde og leder af Sex & Samfunds Præventions­ og Rådgivningsklinik.

Deltag i debatten...

Her kan du skrive en kommentar eller en anmeldelse af artiklen. Dårlig stil accepteres naturligvis ikke.

Det er muligt at få vist dit billede eller jeres logo sammen med indlægget, anskaf en gratis gravatar!