Børn lider under mors og fars juledruk

I mange familier er julen forbundet med alt andet end hjerternes fest og for tusindvis af børn i Danmark er julen ensbetydende med, at forældrene drikker mere, når december måned er over os, og de mange våde julefrokoster nærmer sig. Og det kan man tydeligt mærke på rådgivnings-hjemmesider og telefonlinjer i Danmark. Det skriver Nyhedsbureauet Newspaq.

Haps, haps, haps. Nu skal far ha' snaps

Haps, haps, haps. Nu skal far ha' snaps

“Når jul og nytår nærmer sig, har vi næsten en fordobling af besøgstal på hjemmesiden,” siger Allan Jonas til Nyhedsbureauet Newspaq.

Han er projektmedarbejder på hope.dk, som er en hjemmeside, hvor børn og voksne kan skrive ind til såkaldte eksperter om problemer med alkohol i familien.

Hope har hjemmesiderne ‘Hope-alkohol’, som er til ‘drikkende’ voksne og pårørende og ‘Hope-ung’, der er tiltænkt børn og teenagere, der vokser op i alkoholfamilier. På Hope-alkohol er der i gennemsnit 9500 besøg om måneden, men i december måned kommer besøgstallet helt op på 17-18.000 besøgende.

På Hope-ung ringer 24 procent flere børn og unge ind i december måned.

“Jeg tror, den vigtigste årsag er, at hele samfundet er med til bidrage til, at julen skal være hjerternes fest. Det er nærmest et hysteri, at nu skal vi alle være glade og sammen i familien. Men det er jo ikke sjovt at være sammen i de her familier,” siger Allan Jonas.

Rådgivningslinjerne hos Børns Vilkår gløder også, jo nærmere december kommer.

“Hvert år kommer der henvendelser, når vi nærmer os julen, fordi børnene er i klemme, når mor og far drikker. Det kan både være i forbindelse med svigt, hvor der måske slet ikke bliver nogen juleaften, eller hvis der sker nogle slagsmål eller foregår andre voldelige ting i familien,” siger Bente Boserup, souschef hos Børns Vilkår til Newspaq.

Hos organisationen er de ekstra opmærksomme op til jul og forbereder sig til samtalerne, hvor de forsøger at tage hul på problemerne, som i sidste ende kan føre til hjælp hos børnene.

Men hos de børn, der allerede får hjælp, giver julen stadigvæk ofte dårlige minder. Hos ‘Tuba’, som er en terapeutisk rådgivning for unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op med alkoholiske forældre, mærker de også problemet.

“Når julepynten kommer op på gaderne, så kan vores unge mærke det i maverne,”

siger leder af Tuba Jesper K. Larsen til Newspaq.

De unge associerer nemlig julen med berusede og voldelige familier, og derfor har de svært ved at tackle den ellers så søde juletid, fortæller Jesper K. Larsen.

Over 600.000 personer er opvokset med alkoholproblemer i familien, viser rapporten ‘Alkohol i Danmark’ udarbejdet for Sundhedsstyrelsen.

Deltag i debatten...

Her kan du skrive en kommentar eller en anmeldelse af artiklen. Dårlig stil accepteres naturligvis ikke.

Det er muligt at få vist dit billede eller jeres logo sammen med indlægget, anskaf en gratis gravatar!