Moderne bedsteforældre går ned med stress
Bedstemor og bedstefar forstår åbenbart ikke selv at sætte grænser, når mor og far har brug for at få børnene passet.
Flere og flere bedsteforældre går ned med stress, dels på grund af voksende krav fra børnene om at være til rådighed som børnepassere, og dels fordi de har travlt med at dyrke deres eget aktive seniorliv med rejser, golf og arbejde.
“Mange har en fornemmelse af, at de kun er gode nok, når de stiller op til børnepasningen, og det skaber et moralsk pres”, siger ældrepolitisk konsulent hos Ældresagen, Margrethe Kähler, til Urban.
Behov for klare aftaler
“Nogle vælger så en radikal løsning, hvor de kun tænker på sig selv, og det er ærgerligt, for de snyder sig selv fra værdifuldt samvær med børnebørnene. I stedet bør de træde i karakter og lave klare aftaler med deres børn om pasningen”, siger Margrethe Kähler.
Bedsteforælder generationen har selv opdraget sine børn til at sige fra, men de har selv svært ved at sætte grænser. Det er grunden til, at mange bedsteforældre nu ender med at gå ned med stress, mener praktiserende læge Marian Flink-Olsen. Det er ikke bedsteforældrenes, men derimod forældrenes ansvar at tilrettelægge deres liv på en ansvarlig måde.
“Det er jo blevet en menneskeret, at begge forældre har fuldtidsarbejde, bor på en bestemt måde og har råd til at tage på fede ferier. Det er forældrenes moralske ansvar at tage sig af deres børn og ikke bedsteforældrenes, men selvfølgelig skal de hjælpe i den udstrækning, de kan og har lyst”, siger hun.
Svært at forholde sig til bonusbørnebørn
Mange bedsteforældre opsøger også bedsteforældre psykologer og rådgivere for at få styr på familierelationerne – især forholdet til nye, ikke biologiske børnebørn.
“Jeg får uhørt mange henvendelser i min klinik fra bedsteforældre, der søger råd og vejledning i forhold til deres egen rolle som bedsteforældre, når de får nye børnebørn – såkaldte bonusbørnebørn”, udtaler psykolog Margrethe Brun Hansen til Politiken.
Strømmen af henvendelser har inspireret Margrethe Brun Hansen til at skrive bogen “Guide til bedsteforældre og deres børn“.
Problemerne opstår ofte når bedsteforældrene har svært ved at møde de nye, ikke biologiske børnebørn med varme og kærlighed eller åbenlyst gør forskel på de to hold unger i forhold til julegaver og biografture.
“Der findes ikke én bedsteforælderolle, når der er skilsmisse i familien. Det betyder, at nogle bedsteforældre bliver meget usikre på, hvad der forventes af dem, og de får også skyldfølelse, når de ikke lever op til deres børns forventninger”, siger Margrethe Brun Hansen.
De moderne bedsteforældre
Der er langt fra nutidens bedsteforældre til det stereotype billede af bedstemor og bedstefar som sådan nogle, der har god tid til børnebørnene, og bager stakkevis af pandekager når de kommer på besøg.
Det fastslår psykolog Margrethe Brun Hansen, forfatter til bogen “Guide til bedsteforældre og deres børn“.
Bogen er skrevet i er kendelse af, at der i dag er mange forskellige måder at være bedsteforælder på, og at det ikke så sjældent skaber problemer mellem generationerne, når de nye roller som forældre og bedsteforældre skal indtages og udfyldes.
“Moderne bedsteforældre er aktive og har deres eget liv og interesser. Samtidig er de mere engagerede i børnebørnene end tidligere bedsteforældregenerationer. Bedsteforældrene vil så gerne gøre det godt for deres børn og børnebørn. Men de kan ikke altid finde ud af hvordan,” siger hun.
Bogen henvender sig til bedsteforældrene selv, men også til deres børn, som er blevet forældre – for Margrethe har masser af gode råd til begge parter om de problemer og konflikter, der kan opstå i relationen.
Bogen introducerer fire forskellige bedsteforældretyper: De tilbagetrukne bedsteforældre, De kollektivistiske bedsteforældre, De servicerende bedsteforældre og De skilte bedsteforældre. Ud fra disse fire typer beskriver hun de mest almindelige problemer, der opstår, når der kommer børnebørn ind i familien.
Læs mere om bogen ‘Guide til bedsteforældre og deres børn‘